Inmeten ? Tips

Inmeten Raamdorpels

Lengte :

U gaat als volgt te werk: Meet de afstand van de binnenkant van de ene muur tot de binnenkant van de andere muur. Trek vervolgens minimaal 10 mm van deze maat af. Zo krijg je aan beide kanten van de raamdorpel een voeg van 5 mm en kun je de raamdorpel gemakkelijker installeren.

Hoogte – Diepte

Om de diepte te bepalen voor het juiste model raamdorpel is het belangrijk dat u eerst kijkt of het kozijn een aanslag heeft aan de onderzijde van het kozijn waarin de klik van de dorpel (opstaande rand aan de bovenzijde van de raamdorpel) kwijt kunt.

In het geval van een kunststof kozijn is dit meestal 2 cm dikte kozijnrand waardoor u de berekening kwa diepte maat kunt aanhouden van 2 (kozijndikte) + 2 (klik)+ neggemaat + 8 cm.

Als de neggemaat 5 cm is (volgens bovenstaande berekening) zou u een dorpel kunnen kiezen met een diepte van 16 cm , de hoogte maat van de dorpel kan net zo hoog ( of lager )zijn als de gemeten maat.

Dit omdat de dorpel bij plaatsing in de sponning van het kunstof kozijn weg valt waardoor u de voeg aan de onderzijde van de dorpel kunt realiseren.

Bij het plaatsen van een raamdorpel is het aan te raden om de bovenzijde van de klik te voorzien van compriband die ervoor zorgt dat de dorpel goed afdicht aan de onderzijde van het kozijn.

Als u hulp nodig heeft bij het opmeten of bepalen welk model u het beste kunt nemen kunnen wij u een of meerdere proefdorpeltjes toezenden zodat u deze kunt passen om te bepalen of de u de juiste maat heeft .

Een proefdorpeltje kunt u bestellen op de onderstaande link:

Proefdorpel bestellen – Bos Sierbeton